Predaj kávy široká nabídka kávy z celého světa

O káve

História kávy


1. Legendy o káve
Existuje mnoho legiend o objave povzbudzujúcich účinkov kávy. Jedna z nich rozpráva o mladom pasákovi kôz v Etiópii niekedy okolo roku 850 nášho letopočtu. Pasák si všimol, že kozy sú po konzumácii určitého druhu bobúľ obzvlášť čulé.

Mnísi potom bobule skúsili ochutnať, ale horká chuť je natoľko sklamala, že ich zahodili do ohňa. Čoskoro sa okolo nich začala šíriť príjemná vôňa. Zvedavosť mníchmi prinútila k tomu, že z pražených bobúľ pripravili odvar, ktorý potom považovali za dar od Boha, pretože vďaka nemu mohli zostať polovicu noci hore.





2. Objav kávy
Kultúra pitia kávy sa datuje do 11. storočia. Vtedy bola káva prvýkrát importovaná zo svojej pôvodnej domoviny v Etiópii do Arábie. Peržanom učarovali povzbudzujúce účinky tohto nového "vína islamu", pretože pitie skutočného vína mali moslimovia prísne zakázané. Slovo "káva" pochádza zo starého arabského výrazu "qahwah".

V druhej polovici 15. storočia sa káva rozšírila cez Mekku a Medinu do Arabského kráľovstva a v roku 1510 sa dostala do Káhiry.

V prvej polovici 16. storočia dosiahla vrchol svojho rozmachu Osmanská ríša. V Arábii, Malej Ázii, Sýrii, Egypte a juhovýchodnej Európe začala hrať káva čoraz dôležitejšiu úlohu. Prvé kaviarne boli otvorené v Damasku a Aleppe v rokoch 1530 a 1532.





3. Káva dobýva Európu
V roku 1615 priviezli benátski kupci prvý vrecia kávy do západnej Európy. Vďaka svojmu lahodnému arómu a povzbudzujúcim účinkom sa káva rýchlo stala obľúbeným nápojom a čoskoro sa v Európe začali objavovať tiež kaviarne. Buržoázia, ktorá nikdy nezabudla myslieť na biznis, začala vychvaľovať kávu ako nápoj, ktorý pomáha vytriezvieť a premieňa opilca vo spoľahlivé pracovníkov. Holandskí a anglickí námorníci vyvážali rastlinu do svojich kolónií po celom svete.

Keď boli Turci v roku 1683 nútení ukončiť obliehanie Viedne, zanechali po sebe 500 vriec kávy. Istý podnikavý poľský obchodník je využil na otvorenie prvej mestskej kaviarne.

Rastúca obľuba nápoja bola sprevádzaná obrovským rozmachom pestovania kávovníka. Už na konci 17. storočia úspešne vykonali pokusy o pestovaní kávovníka v skleníkoch. Jedna z týchto rastlín bola v roku 1714 odoslaná do Paríža ako dar pre Ľudovíta XIV. Táto jediná rastlina je považovaná za predchodcu miliónov kríkov kávovníka.





4. Káva v 20. storočí
Na začiatku 20. storočia bola najväčším svetovým producentom kávy Brazílie. Dnes takmer celá produkcia kávy pochádza zo Strednej Ameriky, Brazílie a tropických oblastí Južnej Ameriky. Ročne je na celom svete vypestovalo približne 100 miliónov vriec kávy, pričom prvé miesto zaujíma Brazílie, ktorá sa na celkovej produkcii podieľa zhruba jednou štvrtinou. Brazília produkuje 8,5 miliónov vriec kávy.

Domáce praženie kávy bolo definitívne nahradené hotovými priemyselnými produktmi. V roku 1901 japonský doktor Satori Kató predstavil prvý rozpustnú kávu. V roku 1938 spoločnosť Nestlé položila základy komerčného predaja rozpustné (instantnej) kávy.

Rozsah konzumácia kávy sa premieta do trendu v celosvetovej spotrebe surovej kávy v posledných 250 rokoch.

1750: 600 000 vriec, 1850: 4 milióny vriec, 1950: 36 miliónov vriec, 1995: 94 miliónov vriec, 2000: 103 miliónov vriec.

V dôsledku dopytu po tomto horúcom nápoji sa káva stala druhou najvýznamnejšou obchodnou komoditou hneď po ropných produktoch. Tento trend bol v minulosti sprevádzaný obdobiami nadprodukcie, pálením nadbytočných zásob, prepadom cien, svetovou hospodárskou krízou, poklesom spotreby počas oboch svetových vojen a uzatváraním svetových dohôd o produkcii kávy s cieľom stabilizovať ceny. V Nemecku sa po skončení druhej svetovej vojny stala káva symbolom ekonomickej rekonštrukcie a hospodárskeho zázraku. Pitie kávy bolo synonymom možnosti znovu si dopriať rôzne veci.